Når vi tænker på amerikanske restauranter og menuer, tænker vi ofte på de retter, som er udviklet i de gamle østkyststater, hvor køkkenerne blev præget af indvandrerne fra Nordeuropa – England, Tyskland, Skandinavien samt de østeuropæiske lande som Polen. Men det er en meget forsimplet opfattelse af de amerikanske køkken, for virkeligheden er, at der ikke rigtig findes ét amerikansk køkken.
Utrolige variationer
Virkeligheden er, at maden i USA er lige så forskellig som alle de befolkningsgrupper, som landets indbyggere er sammensat af. Mange indvandrergrupper har bevaret deres særkende op til i dag og videreført de køkkener, som de kendte fra deres hjemlande. Naturligvis er de hen over tiden blevet tilpasset de muligheder for råvarer, som der har været der, hvor folk har slået sig ned, men faktum er, at det amerikanske køkken i dag er kendetegnet ved et hav af etniske køkkener.
Den store variation kan man så bruge til at prøve en masse forskellige retter, som man måske ellers ikke ville få mulighed for at spise. Restauranterne byder på menuer af enhver tænkelig art, og man kan vælge alt fra traditionelle crapcakes fra østkysten til mexicansk køkken eller små nichekøkkener fra enhver plet på jordkloden.
I den brede befolkning forbindes amerikansk mad ofte med bøffer og salat, og virkeligheden er også, at man her har udviklet nogle af de bedste traditioner for disse retter. Enhver amerikaner med respekt for sig selv elsker en søndags-barbeque med familie og venner i haven, og her grilles de lækreste bøffer og serveres virkelig gode salater.
Amerikansk køkken er kendt for noget af det bedste og mest møre oksekød, og behandlet kærligt på en grill bliver det til et perfekt måltid, hvad enten man nyder retterne derhjemme eller vælger at tage på restaurant for at få dem serveret.
Blandt salaterne er der mange ret fyldige variationer, som har bredt sig til amerikansk inspirerede restauranter over hele verden. Det gælder for eksempel den berømte Caesar salt. Den laves af den sprøde romaine salat, som sættes sammen med knuste ansjosfileter, æg, brødcroutoner og en lækker dressing på basis af olie og eddike. Lige så ‘flad’ denne salat kan være, hvis den bliver serveret på et middelmådigt sted, lige så lækker og dejlig kan den være, hvis den er lavet med kærlighed og af de bedste råvarer. Det er en meget klassisk, amerikansk salat, som man bør unde sig at prøve, hvis man er ude at spise på en amerikansk inspireret restaurant.